Главная » 2015 » Травень » 22 » «Мала академія наук, як запорука ефективного навчання»
07:24
«Мала академія наук, як запорука ефективного навчання»

Світ не стоїть на місці… Він постійно змінюється, модернізується, глобалізується, тому перед суспільством постає необхідність виховання активної, самостійної особистості, яка здатна жити й розвиватись у такому світі.

На початку ХХІ ст. у теорії та практиці навчання особливо гостро стоїть питання про розвиток творчих здібностей учнів. Це пов’язано з тим, що орієнтація шкіл на формування в учнів в основному репродуктивного мислення призвела до того, що більшість випускників, які знали шкільну програму, не вміють використовувати отримані в школі знання в нестандартній ситуації, застосовувати їх під час розв’язання проблемних завдань у різних сферах суспільного життя.

Науково-дослідницька діяльність є найважливішим засобом підвищення якості підготовки і виховання сучасних школярів, здатних творчо застосовувати в практичній діяльності найновіші досягнення науково-технічного прогресу. Як відомо, економічні і соціальні реформи, які здійснюються в Україні, значною мірою змінюють характер праці спеціалістів у сфері обслуговування. Згідно з цим змінюються відповідно і вимоги до підготовки майбутніх кадрів. Серед найголовніших якостей – розвиток творчого учня, ініціативного, який має організаторські навички та вміє спрямовувати науково-дослідницьку діяльність на вимоги сьогодення. Неодмінною умовою виконання цих якостей є широке залучення школярів загальноосвітніх навчальних закладів до науково-дослідної роботи, безпосереднє включення їх до сфери наукового життя.

Слід відзначити, що у І (районному) етапі конкурсу – захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у 2014/2015 навчальному році взяло участь 7 загальноосвітніх навчальних закладів (Веселівська районна різнопрофільна гімназія, КЗ «Широківська ЗОШ І-ІІІ ступенів», КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1», КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2», КЗ «Запорізька ЗОШ І-ІІІ ступенів», КЗ «Білоріцька ЗОШ І-ІІІ ступенів», КЗ «Новоуспенівська ЗОШ І-ІІІ ступенів», в минулому році 6).

До участі в конкурсі учнів готували вчителі: Гушуляк С.В., Поляков В.С., Слічна Л.Г., Філь Г.Б., Можна В.Г., Корвегіна В.А., Альохіна С.В., Федорова О.В., Гаценко Н.В., Дмитровська Т.А., Посмітна О.В., Бережна В.І., Мартинюк І.А., Моісєєнко Н.М., Клєщова Т.Д., Білоус М.М., Кривко Н.Л. (Веселівська районна різнопрофільна гімназія); Герасименко А.К. (КЗ «Широківська ЗОШ І-ІІІ ступенів»); Нестеренко В.М. (КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2»); Шевцова Т.М., Шкель Н.Л. (КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1»); Мельник І.Л. (КЗ «Запорізька ЗОШ І-ІІІ ступенів»); Федоров О.В. (КЗ «Білоріцька ЗОШ І-ІІІ ступенів»); Фролов В.С. (КЗ «Новоуспенівська ЗОШ І-ІІІ ступенів»).

У 2015 році 5 учнів району захищали свої роботи в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України. Серед учасників – 4 учні КЗ «Широківська ЗОШ І-ІІІ ступенів» Бойко Ярослав (ІІ м.), Герасименко Максим (ІІІ м.), Юрко Діана (ІІІ м.), Трошкіна Олена (ІІІ м.), (науковий керівник: Герасименко А.К.) та 1 учениця 8 класу КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2» Нестеренко Марія (І м.), яка виступала за 9 клас (науковий керівник: Нестеренко В.М.). Учні захищали свої наукові роботи на відділенні наук про Землю на секціях географія та ландшафтознавство і гідрологія.

Сучасна шкільна освіта орієнтує учнів на продовження навчання у вищих навчальних закладах, готує їх до цього навчання, привчаючи до самостійної роботи, спрямовуючи навчальний процес на озброєння школярів методами наукового дослідження.

Розвиток наукових досліджень безпосередньо впливає на якість навчального процесу, оскільки вони змінюють не лише вимоги до рівня знань школярів, а й сам процес навчання і його структуру, підвищуючи ступінь підготовленості майбутніх студентів, їхній творчий практичний кругозір.






Категория: Конкурси | Просмотров: 434 | Добавил: AdminVroo | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 13:38
Приветствую Вас Гість

Форма входа

Категории раздела

Конкурси [35]
Зверніть увагу [5]
Заходи [80]
Методична робота [27]
Спортивно-масові заходи [20]
Досягнення [7]
Туризм [2]
Привітання [7]

Поиск

Календарь

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика


    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0